Tietoa

ValtakEsko pikakäsittelyunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää vietetään 9.10. Päivän tarkoituksena on herättää julkista keskustelua mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien asemasta, arjesta ja mielenterveysongelmiin liittyvistä ennakkoluuloista. Erityisesti haluamme kiinnittää huomiota omaisten jaksamiseen ja heidän voimavarojensa tukemiseen.

Päivän aikana FinFamin alueelliset omaisyhdistykset ympäri Suomen järjestävät erilaisia tapahtumia, jakavat tietoa ja tekevät toimintaansa tutuksi. Seuraa päivän tapahtumia sosiaalisessa mediassa hashtagilla #ilonanpäivä ja jaa tietoa eteenpäin.

Tänä vuonna päivän teemana on ikääntyneet mielenterveysomaiset. Moni sairastunutta läheistään hoivaava on ikääntynyt ja he kantavat usein yksin huolta psyykkisesti sairaasta läheisestään ja omasta tilanteestaan. Häpeä, syyllisyys ja yksin pärjäämisen kulttuuri estävät ikääntyneitä hakemasta apua itselleen. Tämän vuoksi ammattilaisten tulee tunnistaa omaistilanteet ja niiden kuormittavuus. Kun ammattilaiset rohkaisevat puhumaan omaistilanteesta, on mahdollista tarttua huolenaiheisiin riittävän aikaisessa vaiheessa.

FinFami- järjestö haluaa rohkaista kaikkia ottamaan huoli puheeksi. Uskalla puhua omasta tai läheisesti mielenterveyden ongelmista, apua on tarjolla.

Lue Ilonan päivän tiedote täältä