Tarinoita

OMAISENA KAIKEN IKÄÄ
airasamulin_LR_MG_2643-(002)Aira Samulin on ollut mielenterveysomainen äidilleen, entiselle aviomiehelleen ja tyttärelleen.

Yrittäjä Aira Samulin, 88, tarjoaa toimittajalle kahvia ja leivoksia kotonaan Hyrsylän mutkassa, Lohjan Nummi-Pusulassa.

Edellisenä iltana hän on ollut katsomassa Helsingin Kaupunginteatterissa Billy Elliot -musikaalia, jäänyt juhlimaan tanssijaystävänsä merkkipäivää ja palannut tilalleen puolilta öin. Aamuyhdeksältä Samulinin säätiöity karjalaistyylinen hirsilinna on täyttynyt vierailijoista. Lue lisää

 

OLEN JOKA AINOAA KIITTÄNYT

Seija Peltonen Seija Peltosen huoli tyttären hyvinvoinnista pakotti hänet jatkamaan elämää kuin höyryjuna.

Peltosen tytär Sari sairastui 90-luvun alkupuolella. Sari ehti juuri täyttää 20 vuotta, kun ensimmäinen psykoosi iski. Hän oli käyttänyt huumeita lähes vuoden ajan ja ajautui niiden seurauksena rikollisporukoihin.

Lue lisää

 

AUTTAMISEEN KOUKUTTUMINEN

shutterstock_215777206 Liisalla oli Leena-sisar, joka menopaussi-iässä sairastui paranoidiseen skitsofreniaan. Hän ehti sairastaa viisi vuotta.

Leenalla oli erityyppisiä harhoja ja hän alkoi kokea, että seinät kaatuvat hänen päälleen. Hän ei enää peseytynyt. Vähitellen hän alkoi myös vetäytyä seurasta ja söi pahasta olosta ja harhoista johtuen entistä vähemmän. Hän laihtui kymmenen kiloa.

Leena naureskeli itsekseen. Hän koki vahvaa syyllisyyttä kaikesta tekemästään ja kokemastaan ja uskoi aiheuttavansa paljon pahaa ympäristölleen. Aluksi Liisa ei ymmärtänyt sisarensa sairauden syitä eikä osannut arvioida sairauden vakavuutta. Hänellä ei ollut mitään keinoa reagoida tällaisessa tilanteessa. Lue lisää